
ÖZEL
MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSLARI
MADDE 35 - (1) Özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarında bulunması gereken bölümler, projelendirme ve ruhsat alım süreci ile alakalı tüm teknik destek ve danışmanlık hizmetlerimiz uzmanlık seviyesinde yürütlmektedir.
Yönerge Detayları
MADDE 35
Özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarında bulunması gereken bölümler
MADDE 35 - (1) Özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarında bulunması gereken bölümler:
a) Müdür odası: En az 10 m2 büyüklükte olur.
b) Müdür yardımcısı odası: (Değişik ibare: 08.07.2021 tarihli ve 28008364 sayılı Makam Oluru) İsteğe bağlı olarak düzenlenir, en az 10 m2 büyüklükte olur.
c) Öğretmenler odası: 5 öğretmene kadar en az 8 m2 büyüklükte olur. Sonraki her öğretmen için 1,5 m2 yer ilâve edilir.
ç) Derslik: En az 20 m2 büyüklükte olur. En çok 30 kursiyere bir derslik olacak şekilde planlanır. Özel motorlu taşıt sürücüleri kursu; Trafik ve Çevre Dersliği, İlkyardım ve Trafik Adabı Dersliği ile Araç Tekniği Dersliği teorik derslikler grubundan meydana gelir. Kurum kontenjanı tespiti yapılırken derslik gruplarındaki en küçük dersliğin kontenjanı esas alınır. Kurum tarafından direksiyon eğitim alanı yerine direksiyon eğitim simülatörü kullanılmak istenmesi hâlinde her (Değişik ibare: 6/3/2024 tarihli ve 98249029 sayılı Makam Oluru) 90 kursiyer için bir direksiyon eğitim simülatörü istenir. Her direksiyon eğitim simülatörü için en az 10 m2 alana sahip simülatör uygulama dersliği düzenlenir. Ancak kontenjan sabit kalmak koşuluyla gerekli araç gereçlerle donatılmış bir veya birden fazla Trafik ve Çevre, İlkyardım ve Trafik Adabı, Araç Tekniği derslikleri ile direksiyon eğitim simülatörü uygulama dersliklerinin eklenmesi mümkündür. Direksiyon eğitim simülatörü uygulama dersliği bulunmayan kurslar, sadece bir simülatörü en az 20 m2 alana sahip Araç Tekniği dersliğine koyarak Araç Tekniği Dersinin yapılmadığı saatlerde bu dersliği direksiyon eğitim simülatörü uygulama dersliği olarak kullanabilirler.
d) Tuvalet ve lavabolar: (Değişik: 08.08.2023 tarihli ve 81169114 sayılı Makam Oluru) Her 60 kursiyer için kadın ve erkek ayrı ayrı olmak üzere birer tuvalet ve lavabo; 60 personel için kadın ve erkek ayrı ayrı olmak üzere birer tuvalet ve lavabo düzenlenir. 60’tan sonraki her 30 personel ve her 30 kursiyer için bir tuvalet ve lavabo daha ilave edilir. Kurumda bağımsız engelli tuvaleti yok ise düzenlenen lavabo ve tuvaletlerden birer tanesi bedensel engelli bireylerin kullanımına uygun şekilde düzenlenir.
e) Teneffüshane: Derslikler dışında kursiyerlerin rahatça hareket edebilecekleri şekilde teneffüshane bulunur. Toplam teneffüshane alanı olarak derslik, yönetim, eğitim ve öğretime ayrılan diğer alanlar dışındaki yerler kabul edilir.
f) Kitaplık: İhtiyaca cevap verecek şekilde olur. g) Direksiyon eğitim alanı: EK-1’deki projeye uygun olur.